Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Рубрика:  НОВОСТИ РЕГИОНА

Для памяти и спокойствия: названы самые полезные овощи и фрукты, созревающие осенью на Дону

О самых полезных для здоровья овощах и фруктах, которые созревают осенью в Ростовской области, информационному агентству «ДОН 24» рассказала заведующая кафедрой здорового образа жизни и диетологии РостГМУ, кандидат медицинских наук Ирина Дядикова.

«Осенью в Ростовской области поспевают вкусные и полезные продукты, которые помогут повысить иммунитет, зарядиться энергией, поднять настроение, улучшить работу мозга», – отметила доктор.

По воздействию на организм она разделила продукты на несколько групп:

  • защищают иммунную систему тыква, шиповник и болгарский перец – в них содержится большое количество бета-каротинов,
  • развитию болезнетворных бактерий препятствуют шиповник, облепиха, лук, чеснок и хрен, благодаря содержанию фитонцидов,
  • память и концентрацию помогают улучшить томаты, капуста и картофель, потому что в их составе много витамина В,
  • появлению чувства спокойствия и уверенности способствуют блюда из кабачков и сельдерея, так как они повышают выработку гормона окситоцина,
  • попаданию в организм инфекции препятствует баклажан, содержащий много клетчатки, органических кислот и витаминов А, С, Е и В.

«Перечисленные продукты лучше всего употреблять в пищу сразу после покупки, а не хранить длительное время в холодильнике и морозильнике. Так фрукты и овощи не потеряют свои полезные свойства», – отметила Ирина Дядикова.

Источник информации и фото don24.ru

Поделиться ссылкой:

18 сентября 2022
Яндекс.Метрика