Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Выявлено несоответствие по жирно-кислотному составу в твороге

В рамках государственного мониторинга качества и безопасности пищевой продукции в конце 2023 года инспекторами Управления Россельхознадзора по Ростовской, Волгоградской, Астраханской областям и Республике Калмыкия в учреждении здравоохранения г. Ростова-на-Дону была отобрана проба молочной продукции.

Для проведения лабораторных исследований образец был направлен в испытательный центр ФГБУ «Ростовский референтный центр Россельхознадзора».

По результатам лабораторных исследований, проведенных специалистами испытательного центра, в образце творога с массовой долей жира 9%, выработанного по ГОСТ 31453-2013 были выявлены отклонения по жирно-кислотному составу.

Данные отклонения свидетельствуют о наличии в образце молочной продукции жира немолочного происхождения, что является нарушением требований ГОСТ 31453-2013 «Творог. Технические условия».

Определение жирно-кислотного состава продукта – это извлечение жира из продукта и его анализ с последующим расчетом на процентное содержание в продукте жирных кислот. Производители молочной продукции заменяют молочный жир на жиры растительного происхождения или другие животные жиры с целью удешевления себестоимости вырабатываемой продукции. При проведении лабораторных исследований данные манипуляции легко выявляются.

Информация о выявлении отклонения от нормативного документа оперативно направлена в Управление Россельхознадзора по Ростовской, Волгоградской и Астраханской областям и Республике Калмыкия для принятия мер реагирования.

ФГБУ «Ростовский референтный центр Россельхознадзора»

Изображение от ededchechine на Freepik

Поделиться ссылкой:

Метки:
18 января 2024
Яндекс.Метрика